Пуснато на: Чет Май 01, 2008 8:11 pm Заглавие: Черноморската акула - докога?
Черно море - дом на няколко уникални вида и от флората, и от фауната на Световния океан, предпочитано място за почивка от доста туристи и често посещавана риболовна дестинация. Дали обаче всички са доволни и щастливи от последния факт? Логично, че обитателите на морето определено не могат да се похвалят с това. Един вид обаче се намира в особено неблагоприятно положение - малката бодлива черноморска акула (Squalus acanthias).
Истина е, че тази невероятна малка акула се среща във водите на доста морета и океани, но индивидите от Черно море са познати като най-едрите и продуктивни. Някога процъфтяващ вид, днес акулата е застрашена от изчезване навсякъде, в следствие на прекомерния й улов заради месото и производството на масло от тъканите на черния дроб.
В този момент хората са изправени пред важен избор - запазването макар и за още кратко на този вид риба на световния пазар или нейното запазване в естествената й среда, където принадлежи.
Какво отличава черноморската бодлива акула?
Черноморската бодлива акула е считана за най-едрата и продуктивна от този вид. За пример, тя често е наблюдавана да расте с 80 cm повече (180 cm обща дължина) и да ражда два пъти повече рибки (32) от атлантическия си събрат. Като допълнение, бременността при атлантическите и тихоокеански бодливи акули обикновено трая два пъти повече (цели две години!) отколкото при черноморските. Въпреки тези различия бодливите акули по целия свят са застрашени, тъй като те са едни от най-бавно растящите акули на планетата и са изключително уязвими на прекомерна експлоатация и постоянно намаление на числеността.
Застрашени популации
Измереното понижение в броя на акулите в Черно море от 1981 до 1992 година е близо 60%! За изненада този резултат е доста по-добър в сравнение с този в Атлантика, където прекомерния улов е довел до 7% останали бодливи акули! Очакванията са за още по-голям и продължителен спад, ако не се вземат някакви мерки, а бодливата акула се смята за силно застрашен вид и е вписана Червената книга.
Търговски и риболовни забрани са силно необходими
Страните граничещи с Черно море трябва да вземат спешни мерки за налагане на някакви ограничения и да изготвят план за контролируем улов. Необходими са и повече природозащитни организации да предприемат действия, което в допълнение с вписването на акулата в Конвенцията за Международна Търговия на Застрашени Видове (КМТЗВ) ще даде резултат.
Помощта на България и Румъния е належаща!
Като нови членове на Европейския Съюз, България и Румъния имат важна роля за запазването на малката бодлива черноморска акула, както и влиятелен глас пред европейските агенции за защита на видовете.
Петицията за вписването на акулата в КМТЗВ не е била успешна, което показва, че още много трябва да се направи, за да бъде постигнат качествен резултат.
Като за началото трябва да се положат огромни усилия в проект за възстановяването на този вид, както и повече усилия за успешното записване на акулата в CITES
Черноморската акула и бодливата акула като цяло е изключително уязвим морски вид с много особености в поведението и развитието си. За да бъде запазен този вид, трябва да се вземат ефективни мерки.
Написах тази статия, тъй като още от малък се интересувам от черноморската акула и въобще животът в Черно море мни е бил доста интересен. Като спомена за черноморската акула, повечето възкликват ""Ооо, и тука ли имало акули!"
Гледат ме с малко кисела физиономия и дори леко враждебно настроени:
"Ама, нападат ли хора?"
Не, ние ги избиваме, както навсякъде така и тук, а черноморската акула е една от най-уникалните в света. Тя е твърде малка и не напада хора. Мисля си докога ще продължаваме да погубваме собственото си море? Говорил съм с хора, които ловят черноморски акули и независимо, че това което съм написал тук, те го знаят, простов дигат рамене и си продължават работата. Докога?
Последната промяна е направена от Seeker of truth на Съб Май 03, 2008 12:18 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Регистриран на: 10 Дек 2007 Мнения: 1892 Местожителство: някъде из България
Пуснато на: Пет Май 02, 2008 3:27 pm Заглавие:
Проблема си е сериозен.
Решението на проблема е в ресора на Черноморските правителства.
Първата стъпка трябва да направим ние, обикновените хора. Къде с петиции, къде с публикации, но трябва да повдигнем въпроса. Това би трябвало да доведе до сформиране на работна група, която да започне координация на дейностите по запаването на вида. Проблема преди всичкое, че става въпрос за Черноморския регион където "природозащита" е "мръсна" дума и на никой не му пука.
В решението на този проблем трябва да се въвлекат и организации като CITES и IUSN които имат влияние в решаването на такива проблеми.
Ами, тези две организации ( и е IUCN, не IUSN) вече са въвлечени. А колкото до CITES - Convention on International Trade in Endangered Species (не е точно организация, но както и да е), акулата вече е предложена за вписване в листата й като застрашен вид, забележете по пинициатива на Германия!!!!
Колкото до нашите собствени действия си напълно прав - всичко вече зависи от нас самите! Така както срещу застрояването по черноморието ни имаше петиции така и за този казус трябва да има.
И то проектът трябва да е от една страна вътрешен - към нашето собствено правителсвто и към рибарите като цяло. но от друга трябва да се апелира към правителствата на Румъния, Турция, Украйна, Грузия и Русия!
ЕДИТ: Извинявам се много, но съм дал грешна информация! Оказвва се, че акулата въобще не е вписана в CITES, а напротив, миналия Юни предложението е било отхвърлено, което влошава положението...
Последната промяна е направена от Seeker of truth на Съб Май 03, 2008 12:25 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Пуснато на: Пет Май 02, 2008 4:57 pm Заглавие:
Seeker, видях предложението ти до редакцията, много добро!
От последното си влизане във форума, ровя из "мрежата" и проверявам дали някой мисли и прави нещо в тази насока. Има доста инфо да се изчете, ще ми отнеме малко време.
Мисля и за предложения.
А, намерил си ми и техническа гршка, направил съм я по не внимание.
Ами аз мисля че ние българите нямаме голяма вина за това явление и това,което можем да направим е също толкова малко.Главния виновник е Турция,която владее 1/3 черноморския бряг.Ако оттам дойде воля и решителност за спасение,вида ще бъде спасен,ако ли не-дори ние тук като писани яйца да си ги гледаме нашите акулчици(което няма да стане)пак няма да спасим положението.Имам предвид че дори и да се съберат 20 чичковци от черноморските страни и да се подпише споразумение за това,ако Турция не вземе нещата в свои ръце,нашите 375 км ивица няма да са от голямо значение-нали има споразумение за черноморския тюлен-не е взето на сериозно и сега само на картинка можем да го гледаме
Имаш право, но все пак ние също сме на Черно море и е редно да правим нещо по проблемите в тази област. Следователно ако проблемът е в Турция, нека да насочим вниманието си натам, можем да направим петиции, да пращаме писма и да се основе някакъв фонд! Твърде оптимистично гледам, да, но мисля, че това ще бъде добре и за без това мижавата политическа репутация на страната ни.
Пуснато на: Съб Май 03, 2008 7:43 am Заглавие:
Ще хубаво, ако можем да направим нещо!
притесняваме факта, че ще се налага да се променя, мисленето едва ли не, на цяла нация. А те турците не се кефят на такива помисли.
Няма начин да не си спомняте случая от последните дни - бракониерска турска гемия предизвика инцидент да Резово. За това говоря като казвам да се променя мислене. Тук трябва да се намеси европейска инстанция и да обвърже този и други проблеми (основно екологични) с това, че част от Турция и Черноморската и територия попадат в Европа. Едва след това може да се работи по натам по тези въпроси.
Ами те европейските инстанции вече са обвързани. Проблемът е бил разискван в Евросъюза и природозащитните организации, които работят към него. Първата тяхна стъпка също е предприета - апел към самите нас, които сме непосредствено до Черно море. Тук включвам всички черноморски държави, но най-вече България и Румъния като членове на Съюза. Оттам нататък европейските инстанции нищо няма да направят, докато ние не покажем интерес към проблема. Стане ли това, е доста голям шансът повече хора и организации с влияние да бъдат въвлечени. Възможно е и да се основе фонд! Спонсори винаги има, само трябва да се подходи по правилния начин.
Когато България и Румъния бъдат активно въвлечени в проблема, чак тогава може да се постигне резултат и с Турция!
Другата пречка са Русия и Грузия, които също са изключителни безскрупулни по отношение "защита на природата".
Пуснато на: Съб Май 03, 2008 9:45 am Заглавие:
Тук пускам един линк! Може оттам да започнем:
http://forthenature.org/
Мисля, че няма да откажат да пуснат петиция.
Разгледай сайта и си кажи мнението.
Бих могъл да подготвя петиция, но мисля, че не съм запознат достатъчно с проблема, въпреки, че съм природозащитник 9опитвам да съм в течение на всичко, но не всеки път се получава).
Ако имаш желание може да обсъдим примерен текст!
Отдавна се каня да се включа в темата.
На първо място определено смятам, че страните, които трябва да се заемат с този проблем са България и Румъния както Seeker of truth каза.Ние определено не бива да оставаме с кръстени ръце, дори и Турция да е най - големия унищожител.Тя би трябвало точно заради това сама да се усети и да започне да защитава вида.А ние като страни членки определено трябва да се заемем.Освен това скоро по National Geographic имаше 'Доклад за Земята' и според статистиката Европейският съюз си спомням, че бе представен като изключително слабо действащ относно екологията.Squalus acanthias вече започва да се превръща в доста застрашен.Хвърлих едно око и статусът му в Уикипедия хич не е цветущ - води се уязвим.А на картата с естествените местонахождения Черно море дори не е отбелязано.Линкът, който goshawk предпложи според мен е доста добра идея.Въпреки, че и аз не съм особено запознат, също смятам, че няма да е зле да се направи една петиция.Всъщност, може да опитаме да се свържем с някой от сайта.
В крайна сметка при всички случаи трябва да се действа по някакъв начин.Акулите са едни от най - успешните видове, оцелели са едно масово изчезване, развили са се като едни от най - добрите хищници и на много места поддържат популациите на различни морски тревопасни в границите на нормалното.Дори наскоро гледах, че заради унищожаването на определен вид акула дадено перконого дотолкова е снижило популациите на водораслите в един риф, че нивото на кислорода спаднало драстично.Следователно дори рибата започнала да измира.
Не бива да позволяваме толкова качествени видове да бъдат унищожени от глупавата човешка дейност и смятам, че трябва да се направи нещо по въпроса.
Много се радвам, че има хора, които не само подкрепят идеята, но и са готови да се включат с каквото могат! Това добър старт!
Колкото до проблема конкретно:
Малката бодлива акула (spiny dogfish) се среща на доста места най-вече в Пасифика и Атлантика. Но както вече написах в Атлантика е почти напълно избита. Сърцето на проблема е, че периодът на бременността й е твърде дълъг. Може да трае цели 2 години!
Черноморската акула обаче е по-различна. Първо, че тя е най-едрият представител на вида и второ че е изключително продуктивна и с по-кратка бременност, което я прави уникална за Черно море. И въпреки това периодът на развитие е твърде дълъг, което затруднява много естественото възстановяване. Засега за уловът на акулата, както и за търговията няма никакви по-специфични ограничения. Дори напротив - въпреки молбите за налагане на такива и фактът, че мнозинството организации смятат акулата за подходяща за записване по Appendix II в CITES резултатът е провал.
Това е като цяло същността на проблема - орекомерен улов, бавно развитие и никакви официални забрани!
Вчера се рових доста из интернет, но информацията там по въпроса е старичка, което показва, че от миналата година прогрес няма! Трябва да се ровим още и да съберем повече информация, а после ще пуснем и петиция!
ЕДИТ: Извинявам се много, но в началото съм дал грешна информация! Акулата още не е вписана в CITES, а напротив, миналия Юни предложението е било отхвърлено. Поправил съм навсякъде, където видях грешката.
Пуснато на: Съб Май 03, 2008 1:22 pm Заглавие:
Щом трябва ще се ровим и ще събираме инфо.
Ще обсъдим текста на петицията.
Ще видим и какви алтернативи ни се предлагат и ще мислим варианти, когато се налага.
Часовете са според зоната GMT Иди на страница 1, 2, 3Следваща
Страница 1 от 3
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети